Stijlvolle toegang: buitendeur met glas en lood

Wil jij een glas-in-lood buitendeur kopen? Een voordeur van glas in lood geeft uw huis een stijlvolle en bijzondere toegang. Zo’n buitendeur met glas en lood of glas-in-lood past goed bij oude herenhuizen en de karakteristieke huizen uit de jaren 20 en 30. Tegenwoordig worden glas-in-lood buitendeuren ook steeds meer gezien in modernere huizen. Door de vele mogelijkheden met betrekking tot glas, kleur en isolatie is er voor iedere woning een passende en persoonlijke buitendeur met glas en lood te vinden of te (laten) maken.

Geschiedenis van glas-in-lood
Vroeger werd de glas-in-lood techniek gebruikt voor grotere ramen, omdat men toen geen grotere stukken glas kon maken. Dus gebruikte men kleinere stukken glas die in lood gevat werden. Vooral in kerken kan men grotere glas-in-lood ramen zien die bestaan uit vele kleinere, vaak gekleurde of gebrandschilderde, stukken glas.

Warmte isolatie bij glas en lood buitendeuren
Een glas-in-lood buitendeur kan gemaakt worden op basis van zowel een oud of nieuw glas-in-lood raam. Nieuwe glas-in-lood ramen kunnen geproduceerd worden met goede warmte isolatie.
Voor oude glas-in-lood ramen is goede warmte isolatie mogelijk door het vatten van de oude ramen tussen dubbel glas. De temperaturen tussen dubbel glas kunnen oplopen tot wel 60 tot 70 graden – dit gebeurt bijvoorbeeld in de zomer als de zon erop staat voor langere tijd – wat nadelig voor het glas-in-lood raam. Zo kan er condensatie ontstaan of kan het lood gaan lekken. Om dit te voorkomen kan men ervoor kiezen om het glas-in-lood alleen van binnen of buiten af te beschermen met een enkele glas laag aan de binnen- of buitenkant. Wat er mogelijk is bij uw buitendeur hangt ook af van het het materiaal van uw raamkozijnen. Er is meestal meer mogelijk bij houten kozijnen dan bij kunststof kozijnen.

Variatie bij buitendeur met glas en lood
Een glas en lood buitendeur biedt veel mogelijkheden tot variatie. Allerlei kleur en glas soort combinaties zijn mogelijk. Het glas kan blank of gekleurd zijn. Gekleurd glas kan egaal gekleurd zijn, of is beschilderd met een voorstelling. Wat denkt u bijvoorbeeld van uw familie wapen of symbool in het glas van uw voordeur? Ook kan er gevarieerd worden met relief van het glas. Gebrandschilderd glas is een speciaal type glas, waarbij een stuk blank glas wordt beschilderd met pigmenten (metaaloxiden). In de oven versmelten de pigmenten dan met het glas. De meeste nieuwe glas-in-lood ramen zijn gemaakt van blank of machinaal egaal gekleurd glas.

Bron: stylishcolors.eu